Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Csúcson a lengyel infláció

MTI
2004.09.14. 17:06
Lengyelországban augusztusban átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, és 4,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly augusztusban - jelentették a lengyel statisztikai hivatalban kedden. Az augusztusi tizenkét havi infláció azonos volt a júliusival, továbbra is hároméves csúcson.

Júniusban 4,4 százalékos volt a tizenkét havi infláció, már akkor is messze túllépve a központi bank célsávját. Tavaly decemberben 1,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció Lengyelországban. Az ütem már akkor is jócskán gyorsult az előző hónapokhoz képest, de még elmaradt a központi bank tavaly év végére kitűzött 2,0-4,0 százalékos célsávjától.

Idén a lengyel központi bank felhagyott az év végi céllal, ehelyett folytatólagos célkövetésre tért át, úgy, hogy a célsáv minden hónapban plusz-mínusz egy százalékos a 2,5 százalékos tizenkét havi inflációs cél körül.

A júliusi negyed százalékos szigorítás után a Lengyel Nemzeti Bank augusztus végén további fél százalékponttal emelte irányadó kamatát, a kéthetes repót, 6,50 százalékra, egyszersmind értésre adta, hogy továbbra is hajlik a pénz drágítására, mert előrejelzése szerint valószínű, hogy az infláció, további kamatemelés nélkül, idén és jövőre nem kerül 2,5 százalék alá tizenkét hónapra számolva.

A gazdasági növekedés fékezésétől a bank nem tart: a következő két évben 4,5-5,5 százalékos évi GDP-növekedést vár. Ez ugyan kevesebb, mint az első negyedévi 6,9 százalék és a második negyedévi 6,0 százalék - a bank becslése szerint, rendre az egy évvel azelőttihez képest -, de a jegybank szerint a minimális várakozás is igen erős.

Szakértők is úgy vélik, hogy a lengyel infláció még nem érte el csúcspontját, de a jegybank pénzügypolitikai bizottságának egyik tagja, Halina Wasilewska-Trenkner várakozása szerint augusztus után már gyengül az infláció.

A lengyel pénzügyminisztérium az idén 2,2 százalékos évi átlagos inflációt vár, jövőre 3 százalék alattit, az év végén 2,8 százalékos tizenkét havi inflációval. Tavaly az évi átlagos infláció 0,8 százalékos volt Lengyelországban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?