Gusztáv
3 °C
7 °C

Erős a forint, a PM bejelentésére vár a piac

MTI
2004.09.15. 10:28
A banközi piacon erősen, a keddi záróárfolyammal nyitott szerda reggel a forint. A kereskedők kivárnak, de a várt idei költségvetési hiány előrejelzésének emelése sem okoz majd az elemzők szerint jelentős elmozdulást.

Piaci vélemények szerint Draskovics Tibor a költségvetés idei GDP arányos hiányának 4,9-5,1 százalékra való emelését jelenti be, mivel a tervezett 4,6 százalékos hiányt már augusztus végén elérte a büdzsé.

Ezt a mértéket még vélhetően jól tolerálja a piac, sokat nyomhat a latban, hogy a pénzügyi kormányzat mennyire tudja meggyőzni a befektetőket arról, hogy a ma bejelentett korrekció a valós állapotot tükrözi. "Az őszinteség most pénzt érhet" - mondta egy kereskedő.

A nemzetközi piacokról egyébként kedvező hatások érik a forintot: a lengyel zloty és a szlovák korona erős, a dollár gyenge. Szerdán reggel 202,60/70 forinton jegyezték az amerikai valutát, szemben a 201,90/202,10 forintos keddi kurzussal. A forintpiacon az overnight kamat 10,70/80 százalékon állt nyitáskor, a hosszabb lejáratokon és az állampapírok piacán egyelőre a várakozás jellemző.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!