Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Lakástakarékkal kombinált deviza lakáshitel

MTI
2004.09.16. 13:24
A Fundamenta-Lakáskassza Lakástakarékpénztár és az Erstebank szeptember közepén a magyar piacon először a deviza alapú lakáshitel és a lakástakarékpénztári szerződés előnyeit egyesítő kombinált termékkel jelent meg - jelentette be Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza Lakástakarékpénztár Rt. vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Az új termék a már eddig is létező kedvezményes forint alapú lakáshitelek és a lakástakarékpénztári szerződések mintájára készült: a konstrukció lényege, hogy a Fundamenta-Lakáskasszával szerződő ügyfél számára az Erstebank előhitelt nyújt, amelynek tőkerészét az adós a lakástakarékpénztári szerződés tőkerészével törleszti. A hitel ötszázezer forinttól 11,75 millió forint összegig vehető igénybe és az ügyfél egy időben köt szerződést az

A Fundamenta Lakástakarékpénztár 2004 első nyolc hónapjában 35 ezer darab szerződést kötött, az összes kezelt szerződés száma meghaladja a 450 ezer darabot. A kezelt hitelállomány 26,5 milliárd forintra rúg, amelyet közel 32 ezer darab szerződésre utaltak ki. A hitelállomány kiemelkedően jó - hangsúlyozta Gergely Károly - a folyósított kölcsönök mindössze 0,14 százalékában keletkezett néhány hónapos hátralék. Eddig mindössze tíz esetben kellett nemfizetés miatt felbontani szerződést, de a lakástakarékpénztár jelzálogjogának érvényesítésére nem került sor, mivel sikerült átütemezni a kölcsönt.

A 2003 júniusában a Fundamenta Lakástakarékpénztár és a Lakáskassza Wüstenrot Lakástakarékpénztár fúziójával létrejött Fundamenta-Lakáskassza Lakástakarékpénztár 2003-ban - a fúziós költségek következtében - 1,2 milliárd forintos veszteséggel zárt és erre az évre is mintegy félmilliárd forintos negatív eredményre számítottak. A társaság az idei első fél évben azonban a tervekkel ellentétben már százmillió forintos pozitív eredményt produkált, így minden valószínűség szerint az idei év már nyereséges lesz - mondta Gergely Károly.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!