Auguszta
-7 °C
0 °C

Az Iraqi Airways felújította a nemzetközi légi közlekedését

MTI
2004.09.19. 13:35
Az Iraqi Airways újraindította nemzetközi légi kapcsolatát, miután az állami iraki légitársaság egyik repülőgépe felszállt a szomszédos Jordániából. Ez volt a légi vállalat első nemzetközi járata azóta, hogy 1990-ben az ország ellen nemzetközi szankciókat léptetett életbe az ENSZ. A cég szóvivője azt mondta, hogy ezentúl Ammanból Bagdadba napi egyszeri járat indul, amely még aznap visszatér a jordániai fővárosba.

Bagdadot a továbbiakban napi egy járat köti össze Damaszkusszal is, amellyel 1980-ban szűnt meg a légi összeköttetés, miután a két ország között megszakadtak a kapcsolatok az iraki-iráni háború miatt. Az 1980-1988 között zajló háborúban Szíria az irániakat támogatta. Szíria a kilencvenes éves végén azonban több charter járatot indított Bagdadba, miután javultak a kapcsolatai a Huszein vezette országgal és utasokat, valamint humanitárius szegélyt szállított Irakba. Az Iraqi Airways szóvivő szerint szó van az Irakot az Egyesült Arab Emírségekkel összekötő légi járatról is; a beindítás időpontja egyelőre azonban még nem tisztázott.

Az Amman-Bagdad közötti repülőjegy ára 750 dollár, ami mintegy 20 százalékkal drágább a szokásosnál, aminek az indokát hivatalosan nem közölték. A jordániai légitársaság, a Royal Jordanian egyik cége, a Royal Wings egyik képviselője azonban azt mondta, hogy a drágább jegyárnak az az oka, hogy a nemzetközi biztosító társaságok magas biztosítási összeget szabtak az iraki bizonytalanság miatt. Az Iraqi Airways jelenleg azon dolgozik, hogy újjáélessze a céget, és ennek érdekében 5 Airbust repülőgépet vásárol, míg az iraki pilótákat arab országokban, köztük Jordániában képzi ki. A cég ezen kívül tárgyalásokat folytat arról, hogy a régebben Jordániában, Tunéziában és Iránban rekedt gépeit miként kaphatná vissza.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!