Ödön
2 °C
11 °C

BA vs. Alitalia - jogosulatlan állami támogatás?

euractiv.hu
2004.09.21. 09:01
A British Airways (BA) felszólította Nagy-Britannia kormányát: az Európai Bizottságnál fellépve akadályozza meg az olasz légitársaság további állami segélyezését. A BA menedzsmentje úgy véli, hogy az Alitaliát az olasz hatóságok az EU-szabályok kijátszásával akarják megmenteni a csődtől. Az olasz légitársaság a minap megegyezésre jutott az alkalmazottakkal és az őket képviselő szakszervezetekkel az elbocsátásokról és az új, a személyzet számára kedvezőtlenebb munkaszerződésekről, ám hátravan még a vállalat átszervezése. Az előzetes tervek szerint különválasztanák a nyereséges repülési és a veszteséges földi kiszolgálói tevékenységet. Utóbbi cégbe vezetnék át az Alitalia 1,6 milliárd eurós adósságállományát, a társaság új tulajdonosi köre pedig több állami vállalatból jönne létre.

"Ez nem más, mint állami szubvenció, ami megengedhetetlen" - vallják a BA-nál. "Hatalmas visszalépés az Európai Bizottság által az utóbbi időben elért eredményekhez képest, és veszélyes precedenst teremt más légitársaságok és kormányok számára. Nem csak az Olaszországba közlekedő brit légitársaságokat érinti hátrányosan, de torzítja a versenyt, és hátráltatja az évek óta nehézségekkel küzdő európai légiközlekedési ipar konszolidációját" - írta levelében a BA igazgatója a brit közlekedési miniszternek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?