Bővült a kiskereskedelmi forgalom

2004.09.22. 09:19
Az országos kiskereskedelmi forgalom 2004. júliusában, az előző két évi átlagos növekedéstől elmaradóan, de továbbra is viszonylag gyorsan bővült. Kiigazítás nélkül 6,0%-kal, naptárhatástól megtisztítva 7,2%-kal haladta meg a júliusi eladási volumen az egy évvel korábbit - tette közzé a KSH.

Az idei év első hét hónapjában összesen 2843 milliárd forint értékű árut forgalmazott a bolti és csomagküldő kiskereskedelem, amiből a júliusi eladások értéke 467 milliárd forintot tett ki. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az átlagostól elmaradóan, az első hét hónapban 3,3%-kal, júliusban 3,1%-kal emelkedtek. Ezen belül júliusban dinamikusabban nőtt a nagy alapterületű, vegyes termékkört forgalmazó üzletek, valamint a hús- és italszaküzletek értékesítésének volumene, miközben mérséklődtek a dohányáru, valamint a kenyér-, pékáruszaküzletek eladásai.

A nem élelmiszertermékek kiskereskedelmi forgalmának bővülési üteme 2004-ben folyamatosan az átlagost meghaladó volt: az első hét hónapban 10,1%-kal, júliusban 9,9%-kal nőttek az eladások az előző év azonos időszakához képest. Júliusban a legdinamikusabban a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-kiskereskedelem (19,9%-kal), a bútor-, háztartásicikk- építőanyag-kiskereskedelem (8,9%-kal), valamint - az egyébként kis súlyú - használtcikk- (34,7%-kal) és csomagküldő kiskereskedelem (14,9%-kal) változatlan áron számított eladásai emelkedtek. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem (11,6%-os) növekedésében főként az illatszerüzletek értékesítésének emelkedése játszott szerepet. A textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem veszített korábbi lendületéből, júliusi eladásai kissé elmaradtak az egy évvel korábbitól.

Az Európai Unióban júliusban folytatódott a kiskereskedelmi forgalom előző hónapban megindult mérsékelt bővülése. Az eurózónában 1,1%-kal, ezen belül ezzel azonosan bővült az élelmiszer- és a nem élelmiszer-kiskereskedelem. Az EU-25-ben 2,6%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az élelmiszer-kiskereskedelem 1,8%-os növekedéséhez a nemélelmiszer- kiskereskedelem 3,3%-os bővülése társult. a területre is kiterjed. visszaesett.