Euróövezet: növekedés belső inflációs nyomás nélkül

MTI
2004.09.22. 12:30
Az euróövezetben a legutóbbi adatok megerősítik, hogy a gazdasági növekedés üteme fennmaradt, a gazdasági javulás feltételei továbbra is megvannak, a külső kereslet nagy, úgyhogy várható a növekedés valamelyes gyorsulása jövőre - mondta az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának szerdai meghallgatásán.

Megismételte az EKB legutóbbi, szeptember eleji előrejelzését arra, hogy az átlagos GDP-növekedés az idén 1,6-2,2 százalék között lehet a tavalyi 0,45 százalék után, jövőre pedig 1,8-2,8 százalék között alakul.

Úgy vélte, az olaj árának emelkedése és a továbbgyűrűző hatások emelték az inflációt az utóbbi időben az EKB tizenkét havi célszáma, 2 százalék fölé, és kijelentette, hogy belülről nem fenyeget erősebb inflációs nyomás, annál is kevésbé, mert a bérmegállapodások mérsékeltnek ígérkeznek. Ezzel, ki nem mondva ugyan, de megerősítette az elemzők várakozását, hogy a bank idén már bizonyára nem emeli a tavaly június óta 2 százalékos, irányadó refinanszírozási kamatminimumát.

Hangsúlyozta, hogy a bank támogatja az EU stabilitási paktumát mint a deficitek csökkentésének fontos ösztönzőjét, és egyáltalán nem gondolja, hogy a paktum "halott", amint számos elemző véli egyes nagy tagországok sorozatos deficit-túllépései és a paktum puhítására szóló javaslatok láttán. - A paktum nincs eltemetve. Beszélünk, vitatkozunk róla. Minden euróövezeti kormánynak meggyőződése, hogy a paktum 3 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitkorlátja a tervezés sarkköve. Csak éppen több időt kérnek, visszatérni e szint alá - mondta Trichet.