Olajjal fizet a Jukosz

MTI
2004.09.22. 14:02
A Jukosz megállapodott az állami Transneft vezetékmonopóliummal, hogy bankszámláinak folytatódó zárolására tekintettel rövidesen nem pénzben, hanem természetben fizet a szállításért.

A Transneft vezetője, Szemjon Vainstok azt mondta, hogy a Jukosz havonta 400 ezer tonna kőolajjal fog fizetni - jelentette az Interfax hírügynökség szerdán. A Jukosz termelése havi 7,2 millió tonna.

A fennmaradásért vívott küzdelemben a Jukosz igazgatótanácsi elnöke korábban arról szólt, hogy a cég nem szándékozik csődöt jelenteni, nehogy álcsőddel vádolják meg a vezetőit. - A csőd, ha a cég maga kezdeményezi, előnyösebb a hitelezőknek. A bankok, amelyek fizetésképtelennek nyilvánították a Jukoszt, elsődleges jogot kapnak pénzük visszatérítésére. De az idő előtti bejelentést álcsődként értékelhetik, ami újabb bűnvádi eljárásokkal fenyegetné a Jukosz munkatársait - mondta Viktor Gerascsenko a Kommerszant című orosz gazdasági lapnak.

A Jukosz vezetői elleni támadás már megkezdődött a főügyészségen keresztül, és két cégvezető, Jurij Bejlin, a YUKOS-Moszkva alelnöke és Dmitrij Gololobov, a cég jogi osztályvezetője elhagyta Oroszországot - jegyezte meg Gerascsenko. Mint mondta, "csődbe taszítanak bennünket, pedig mindent elkövetünk, hogy teljesítsük az adóhatóság által ránk rótt követelményeket". A Jukosz számláit és vagyonát a végrehajtók zárolták, akik 2000-ről és 2001-ről több mint hétmilliárd dollár adóhátralékot iparkodnak behajtani rajta. Egyben fő termelő leányvállalata, a Yugansk kiárusítására készülnek.

A természeti kincsek minisztériuma jelezte, hogy már a jövő héten dönthet a Yugansk kitermelési engedélyeinek megvonásáról, miután az nem fizeti a folyó adókat.

A Jukosz szerda délután 3,78 dollár volt a moszkvai RTS tőzsdén, változatlan keddhez képest. A múlt héten 5,38 százalékot vesztett, a hetet 3,95 dolláron fejezte be.