A lengyel kormány is bírálja a jegybankot

MTI/Reuters
2004.09.22. 16:37
A lengyel gazdasági miniszter, Jerzy Hausner szerdán keményen bírálta a központi bankot a magas kamat miatt. - A jegybank jelenlegi pénzügypolitikája és a jelzései a további szigorítására drágítani fogják a zlotyt, és nehezíteni az exportőrök helyzetét. Ez a politika hovatovább nem megfelelő - mondta a miniszter varsói sajtóértekezletén.

A zloty szerdán tizenhat havi csúcsa közelében volt a varsói bankközi piacon, a múlt héten 2 százalékkal erősödött a jó gazdasági eredmények és a magas kamatok miatt, illetve a költségvetési hiány csökkentésének reményére. Szerda délben a zloty 4,3215/ euró volt a keddi késői 4,3141/euró helyett, 0,2 százalékkal olcsóbb.

A Lengyel Nemzeti Bank augusztus végén fél százalékponttal 6,5 százalékra emelte irányadó kamatát, a kéthetes repót. Az idén júniusban kezdte a szigorítást, azóta 1,25 százalékponttal emelte az irányadó kamatot. Az elemzők újabb negyed százalékpontos emelést várnak a jövő héten esedékes pénzügypolitikai értekezlettől, és az év végére 7,0 százalékos alapkamatot jósolnak Lengyelországban.

A döntésről kiadott jelentés szerint a bank hosszabb távon arra számít, hogy az EU-csatlakozás okozta inflációs nyomás szűnni fog, azonban egyelőre "nem változtat azon az állásponton, hogy a pénzügypolitika fokozatos szigorítására van szükség". Ezt ezúttal a "bérnyomás" megjelenésével indokolta. Azt is hozzátették a jelentésben, hogy a bank szerint a gazdasági növekedés erős, saját becslésük szerint 6 százalékos volt a második negyedben az első negyedévi 6,9 százalék után - rendre az egy évvel azelőttihez képest -, és ez nagy mértékben az export gyors bővülésének köszönhető.

A központi bank szerint a gazdasági növekedés a következő két évben évi 4,5-5,5 százalék között lesz, ám ezzel együtt a bank szerint további kamatemelés nélkül nagyobb annak a valószínűsége, hogy a tizenkét havi infláció a bank 2,5 százalékos célszáma fölött marad jövőre és 2006-ban is, mint annak a valószínűsége, hogy 2,5 százalék alá csökken.

Lengyelországban augusztusban átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, és 4,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly augusztusban. Az augusztusi tizenkét havi infláció azonos volt a júliusival, továbbra is hároméves csúcson. Júniusban 4,4 százalékos volt a tizenkét havi infláció, már akkor is messze túllépve a központi bank célsávját. Tavaly decemberben 1,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció Lengyelországban. Az ütem már akkor is jócskán gyorsult az előző hónapokhoz képest, de még elmaradt a központi bank tavaly év végére kitűzött 2,0-4,0 százalékos célsávjától. Idén a lengyel központi bank felhagyott az év végi céllal, ehelyett folytatólagos célkövetésre tért át, úgy, hogy a célsáv minden hónapban plusz-mínusz 1 százalékos a 2,5 százalékos tizenkét havi inflációs cél körül. A lengyel pénzügyminisztérium az idén 2,2 százalékos évi átlagos inflációt vár, jövőre 3 százalék alattit, az év végén 2,8 százalékos tizenkét havi inflációval. Tavaly az évi átlagos infláció 0,8 százalékos volt Lengyelországban. A Lengyel Nemzeti Bank hagyományosan a kormány költekezésével is indokolja szigorát. A lengyel pénzügyminiszter nemrég mindenesetre azt mondta, hogy a jövő évi költségvetési terv az államháztartási deficitet az ideihez képest 10 százalékkal tervezi csökkenteni abból a célból, hogy Lengyelország közelebb kerüljön az euró bevezetéséhez szükséges feltételek teljesítéséhez. A kormány szeptember végén véglegesíti a jövő évi költségvetés tervét, amely 35 milliárd zloty (7,9 milliárd euró) államháztartási hiánnyal számol a korábban becsült 38,8 milliárd zloty (8,8 milliárd euró) helyett. Az Európai Unióhoz májusban csatlakozott Lengyelország arra számít, hogy 2007-ben teljesíti az euró bevezetésének a feltételeit. A 3 százalékos euróövezeti korláthoz képest Lengyelország államháztartási hiánya tavaly a GDP 4,1 százaléka volt a 2002-es 3,6 százalék és a 2001-es 3,5 százalék után. Az elmúlt években súlyos viták voltak a lengyel kormány és a központi bank között, és a nyomás fajult, hogy az EU vezető tisztségviselői is hivatva érezték magukat szóbeli beavatkozásra a Lengyel Nemzeti Bank függetlensége mellett.