Jó szüretet várnak

MTI
2004.09.22. 17:08
A magyarországi borvidéki területekről várhatóan mintegy 710 ezer tonna szőlőt takarítanak be az idén, ebből 4,7-4,8 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe - mondta Kiss László, a hegyközségek nemzeti tanácsának elnöke szerdán Budapesten, egy szakmai tanácskozást követően.

A szakember becslése szerint az idei bor mennyisége előreláthatólag 20-25 százalékkal haladja majd meg a szokásos éves átlagot. Az idei borexport mennyisége várhatóan nem éri majd el a 700 ezer hektolitert. Ez azt jelenti, hogy folytatódik az 1990 óta tartó csökkenő tendencia. Akkor még a magyar borexport 1,3 millió hektoliter volt, tavaly már csak 743 ezer hektoliter.

Újságírói kérdésre válaszolva Kiss László úgy becsülte, hogy Magyarországon mintegy 600 ezer hektoliternyi olyan bor kerül forgalomba, amely nem legális módszerekkel készült. Ez a magyar borpiac mintegy 20 százalékát jelenti. Magyarországon ugyanis évente mintegy 3 millió hektoliter bor fogy. A standolással kapcsolatban Kiss László véleménye az volt, hogy öt hónapig amíg korábban élt a kötelező nyilvántartás vezetését előíró rendelet, addig érzékelhetően, mintegy 30 százalékkal nőtt a legálisan előállított borok forgalma Magyarországon.

Az MTI kérdésére válaszolva a HNT elnöke közölte, hogy a szőlő érése háromhetes késésben van, ezért csak most kezdték némely helyen szüretelni a korai fajtákat. Így a szőlő árát még nem igazán lehet megbecsülni. Az eddigi adatok alapján a kevésbé jó minőségű áruért 30-35 forintot adnak a felvásárlók kilónként, míg az illatosabb fajtákat és a jó minőséget 40-47 forintért veszik kilogrammonként.

Szanyi Tibor, az FVM politikai államtitkára, aki jelen volt a sajtótájékoztatón az MTI kérdésére elmondta: a Magyar Bormarketing Iroda - amely a magyar borok imázsát hivatott javítani - várhatóan 2005. január 1-jén kezdi meg működését. Bormarketingre előreláthatólag 1 milliárd forintot költhet majd. Ez Kiss László szerint a jelenlegi forrás mintegy ötszöröse.