Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mádl Ferenc az Alkotmánybírósághoz fordult két jogszabály miatt

MTI
2004.09.24. 15:34
Mádl Ferenc köztársasági elnök pénteken véleményezésre az Alkotmánybírósághoz megküldött két, a légifuvarozással kapcsolatos nemzetközi megállapodást kihirdető jogszabályt - tájékoztatta a köztársasági elnöki hivatal sajtófőnöke közleményben az MTI-t. A törvények, amelyeket szeptember 6-i ülésén fogadott el az Országgyűlés, egyebek mellett a légifuvarozók kártérítési felelősségét szabályozzák, bizonyos esetekben lényegesen korlátozva vagy ki is zárva a felelősséget - olvasható Schillinger Erzsébet közleményében.

A köztársasági elnök által az Alkotmánybíróságnak megküldött törvények a nemzetközi megállapodásokat az egyik esetben hat, a másik esetben 39 évre visszamenőleg rendelik alkalmazni. Mádl Ferenc álláspontja szerint ez a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába, és így a jogállamiság elvébe ütközik. Ezért a köztársasági elnök az aláírás előtt szükségesnek látta kérni az Alkotmánybíróságot, hogy a törvény érintett rendelkezéseit alkotmányossági szempontból véleményezze. A jogszabályok elfogadását az Országgyűlés szeptember 6-án egyhangúlag támogatta.