Judit
2 °C
7 °C

Kilenc százalék körüli GDP-növekedés Kínában

MTI
2004.09.26. 11:32
A kínai gazdaság az idén 9 százalék körüli ütemben bővül - becsli a kínai állami fejlesztési és reformbizottság, felfelé módosítva saját korábbi, 7,2 százalékos előrejelzését.

Kontroll

A bizottság főtitkára és szóvivője szerint a kormány által folyamatosan bevezetett makrogazdasági ellenőrző intézkedések működnek. Ha a hazai össztermék növekedése meghaladja a gazdaság egészének bővülés lehetőségeit - vagyis a gazdaság túlhevülése esetén - ezeket az ellenőrző intézkedéseket kiterjesztik.

Kína tavaly óta hoz intézkedéséket a túlságosan dinamikus bővülés lehűtésére, elsősorban jegybanki eszközökkel és a beruházások hivatalos államilag elrendelt visszafogásával egyes ágazatokban, főként az iparban.

Csak jövőre lassulhat az iram

A főtitkár elismerte, hogy a túlhevülést okozó tényezők egy része ma is jelen van a gazdaságban, ezért a makrogazdasági ellenőrzésnek állandóan kettős célja kell legyen: egyrészt megakadályozni a gazdaság egyes részeinek túlhevülését, másrészt azonban fenntartani a gazdaság egészének erős növekedési ütemét.

Elemzők jövőre a kínai gazdasági növekedés lassulására számítanak már. Tavaly 9,1 százalékkal nőtt a GDP.

Az idei első félévben a kínai GDP éves szintre vetítve 9,69 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévben mért hazai összterméket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?