Árpád
-2 °C
3 °C

Rövidített munkaidő az Opel eisenachi gyárában

MTI
2004.09.28. 13:36
A gyenge értékesítés miatt rövidített munkaidőt terveznek bevezetni az Opel 1800 főt foglalkoztató eisenachi gyárában. Novemberben és decemberen ez átlagosan 15 órát jelent egy-egy dolgozóra vetítve - közölte Harald Lieske, az üzemi tanács elnöke. Ez egyszersmind azt jelenti, hogy az Adam Opel AG thüringiai gyárában az eredetileg tervezettnél nagyobb mértékben csökkentik a termelést. Augusztusban a cég azt jelezte, hogy októberben 11 napra leáll az üzem.

A General Motors németországi vállalata évek óta csökkenő értékesítésről ad számot, s jelentősek a veszteségei. A takarékossági intézkedések ellenére tavaly tovább nőtt a működési veszteség: 384 millió euróra az egy évvel korábbi 227 millióról. Az árbevétel 13,9 milliárd euró volt, 6,3 százalékkal kevesebb a 2002-esnél. Európában az Opel 1,57 millió járművet adott el tavaly, 0,5 százalékkal többet, min egy évvel korábban. Az Opel a költségcsökkentés jegyében a tavalyi év végén heti 35 óráról 30-ra szállította le a munkaidőt főbb telephelyein mintegy 5500 dolgozója számára, hogy elkerüljék az elbocsátásokat. A cég 21 000 embert foglalkoztat legnagyobb gyárában, Rüsselsheimben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?