Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elfogadták a lengyel költségvetést

MTI
2004.09.28. 14:28
A lengyel kormány kedden jóváhagyta a jövő évi költségvetés végleges tervezetét, a 2005-ös államháztartási hiány-előirányzatot a hazai össztermék 3,7 százalékára csökkentve. A deficitet ezzel közel 35 milliárd zlotyra (9,85 milliárd dollár)faragják le az idei 45,3 milliárd zlotyról. Az idén a várakozások szerint a GDP 5,6 százaléka lesz a hiány. A jövő évi tervezet a költségvetési bevételeket 173,7 milliárd zlotyra, a kiadásokat 208,7 milliárd zlotyra teszi.

Lengyelország ezzel az euróövezeti belépés feltételeihez közelíti az államháztartási hiány-előirányzatot: a tervezett 2009. évi euróövezeti belépéshez 2007-re szeretnék elérni, hogy az államháztartás hiánya a GDP 3 százalékában maximált belépési feltételnek megfeleljen. A jövő évi költségvetés 2005-ben 5 százalékos éves GDP-növekedési ütemmel számol, az idei évre valószínűsített 6 százalék körüli ütem után. Az éves átlagos inflációt jövőre a tervezet 3 százalékon várja.