Natália
1 °C
7 °C

Szerbia nem tudja teljesíteni az IMF szigorú költségvetési céljait

MTI
2004.09.28. 16:30
Szerbia nem tudja teljesíteni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) követelését a költségvetési hiány csökkentésére, mert nem kapta meg a korábban ígért készpénztámogatást a nyugati adományozó államoktól - közölte a szerb kormányfőhelyettes kedden. Az IMF azt akarja, hogy a jövő évi költségvetési hiányt 10 milliárd dinárra (164,25 millió dollárra), a hazai össztermék egy százaléka körüli összegre csökkentsék. Az IMF szerbiai küldöttsége most fejezi be a jövő év közepén lejáró, 889 millió dolláros, hároméves hitelprogramjának negyedik felülvizsgálatát. Miroljub Labus szerb miniszterelnök-helyettes a kormány reformterveiről rendezett konferencián újságírók előtt közölte: nevetségesnek tartja a hiánycsökkentési követelést, mivel a hitelegyezmény 2002-es aláírásakor három donorértekezletet és 4,5 milliárd dollár segélyt ígértek Szerbiának, amiből egy konferencia és mindössze 1,5 milliárd dollár lett.

Labus közölte az IMF-fel: ne követeljenek lehetetlent, helyette viszont kérte az elmaradt 3 milliárd dollárnyi segélyt. Elmondta: kormánya egyetért abban, hogy egyedül a költségvetési megszorítás teheti fenntarthatóvá a jelenlegi gyors növekedési ütemet, de azt is közölte, hogy ez nem lehetséges azonnal. Annál kevésbé, hiszen Szerbiának jövőre belső és külföldi adósságainak finanszírozására többet kell félretennie: csupán a küladósság jövő évi törlesztése előreláthatólag 25 milliárd dinárt emészt fel, az idei 15 milliárd után. Labus kifejtette: reméli, hogy a külföldi közvetlen tőkebefektetések segítenek enyhíteni a folyómérleg hiányát, mert a dinár leértékelése csapás lenne a makrogazdasági stabilitásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?