Natália
1 °C
7 °C

A Morgan Stanley szerint romhalmaz a stabilitási paktum

euractiv.hu
2004.09.29. 10:28
Az európai pénzügyi keretrendszer egy romhalmaz fogalmazott a Morgan Stanley legutóbbi, az eurótérségről szóló jelentésében. Ezt bizonyítja a bankárok és a politikusok közötti nyilvános vita a stabilitási és növekedési paktum reformjának kérdésében, s a görög deficit valós mértékének lelepleződése egyaránt. (Utóbbit a Morgan Stanley görög tragédiának nevezte.)

A Bizottságnak a stabilitási paktummal kapcsolatos reformelképzeléseit a nemzeti központi bankok - főleg a német Bundesbank . erőteljesen bírálták. Az Európai Központi Bank szerint a szerződést nem kellene módosítani, csupán az előírásokat kellene rugalmasabban értelmezni.

A banki elemzés szerzője, Joachim Fels úgy véli, hogy a régi paktum már rég halott és érvénytelen, a láthatáron pedig nincs egy újabb, "hihetőbb" szerződés. A bank figyelmeztető jelentése megelőzi az EU pénzügyi és gazdasági biztosának, Joaquin Almuniának a paktum reformjára vonatkozó bejelentéseit. A Bizottság szeptemberben azt ajánlotta: biztosítsanak több időt azoknak az országoknak, amelyek átlépik az előírt három százalékos költségvetési hiányt. Brüsszel azt is javasolta, hogy minden eset elbírálásakor vegyék figyelembe az adott ország helyzetét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?