A Valutaalap meghosszabbította az adósságelengedési programot

MTI
2004.10.01. 14:11
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a várakozásoknak megfelelően két évvel meghosszabbította a legszegényebb fejlődő országok adósság-elengedési programját. Az IMF közlése szerint a program így 2006 végéig lesz érvényes. A meghosszabbításhoz a Világbank is hozzájárult.

Az 1999-ben indított kezdeményezés keretében eddig 27 erősen eladósodott fejlődő országnak a Hetekkel szemben fennálló adósságát írták le, ötvenmilliárd dollár értékben. Tizenhárman közülük teljes adósságelengedést kaptak.

Az IMF új vezérigazgatója ugyanakkor a valutaalap korlátozott hitelnyújtása mellett foglalt állást. Rodrigo Rato, aki az IMF és a Világbank washingtoni éves ülése előtt szólt a hitelezési politikáról, kijelentette: olyan IMF-re van szükség, amely nemet is tud mondani. Úgy vélte: ha az IMF meg is tud tagadni a hiteleket, ez egészségesebb gazdaságpolitikára szorítja az államokat, ami már eleve szükségtelenné teszi a hitelfelvételt.

Rato a valutaalap felügyeleti szerepének erősítésére és a nagyobb átláthatóságra hívta fel a figyelmet. Felszólította a tagállamokat, hogy a megbízható IMF-becslések közzétételéhez tegyék jobban nyilvánossá gazdasági helyzetüket. A tagállamok 75 százaléka ennek már eleget tesz, de negyedük - főként ázsiai országok - egyelőre nem.

Az IMF végrehajtó tanácsa csütörtökön hangsúlyozta, hogy a hosszú távú fejlesztési segélyezés nem a valutaalap feladata, sokkal inkább a tanácsadási segélyekre kellene összpontosítani, hogy a tagországokban segítsék a makrogazdasági stabilitás megteremtését.

A testület egyúttal arra bíztatta az egyes IMF-programokat, hogy intenzív tanácsadást folytassanak, hiteleket azonban ne adjanak. Eddig az IMF összes segélyprogramját hitelezés is kiegészítette.