Szaúd-Arábia csökkentette az olajárakat

MTI/Reuters
2004.10.05. 11:49
Szaúd-Arábia csökkentette novemberi nyersolajszállításai nagy részének hivatalos árait Európa és az Egyesült Államok számára. A csökkentés mértéke 0,55-2,30 dollár hordónként. A szaúdi "Extra Light" könnyűolajfajta árát ugyanakkor az európai szállításokban változatlanul hagyták, az amerikai exportban hordónként 25 centtel emelték.

Az OPEC elsőszámú termelője - és a világ első olajexportőre - az "Arab Super Light" könnyűolajfajtát hordónként 1,00 dollárral, az "Extra Lightot" 35 centtel drágította hordónként az ázsiai fogyasztók számára.

Az OPEC termelői közül Venezuela - a világ ötödik olajexportőre - kedden úgy vélekedett, hogy az olajkartell legközelebbi, decemberi ülésén a kitermelési kvóta újabb emeléséről döntenek, hogy a termelést hivatalosan hozzáigazítsák a tagállamok által ténylegesen termelt mennyiséghez.

Az OPEC-országok olajminiszterei december 10-én Kairóban találkoznak. A venezuelai olajminiszter úgy tudja, hogy az OPEC országok jelenleg naponta több mint 2 millió hordóval termelnek többet a hivatalos, napi 27 milliós kvótánál. Az OPEC szeptember közepén, bécsi értekezletén napi 1 millió hordós kvótaemelésről döntött, napi 27 millió hordóra.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, novemberi határidőre közép-európai idő szerint kedden késő délelőtt hordónként (159 liter) 50,28 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 37 centtel drágább a hétfői New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta kedden késő délelőtt hordónként 46,58 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén, (IPE) a legközelebbi, novemberi határidőre, 38 centtel drágább a hétfői zárónál.