Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Tisztességtelen átfolyambefolyásolásért büntették az Erste-t

MTI
2004.10.05. 12:07
A felügyelet tisztességtelen árfolyambefoláyolásért egymillió forintra bírságolta az Erste Bank Befektetési Rt.-t és 200 ezer forintra a brókercég üzletkötőjét - közölte a PSZÁF a Magyar Tőkepiac keddi számában.

Az indoklás szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálta a BorsodChem részvények árfolyammozgását a 2003. április 1. és november 3. közötti időszakban, amikor is a papírok tőzsdei ára jelentősen, 6.000 forintról 13.000 forint fölé emelkedett. Ezen belül, június első felében mintegy kétezer forintos áremelkedés volt megfigyelhető, és ezen időszak forgalmát az Erste Bank Befektetési Rt. által végrehajtott jelentős saját számlás önkötések határozták meg. Valamennyi ügyletet az Erste üzletkötője, Nándori Levente hajtotta végre.

A felügylet megállapította, hogy az önkötések időszakában nem jelent meg olyan hír a BorsodChemmel kapcsolatban, amely befolyásolhatta az értékpapírok árfolyamát. A kötésekre sem az Erste Bank Befektetési Rt., sem az üzletkötő nem tudott egyértelmű szakmai magyarázatot adni.

A tisztességtelen árfolyambefolyásolás megállapítása és a bírság-kiszabás mellett a felügyelet törölte az üzletkötői névjegyzékből a vétkesnek talált üzletkötőt.