Az infláció is nő a gazdasági növekedéssel

MTI
2004.10.05. 15:18
A nemzetközi hitelminősítő intézet, a Moody's - amely a múlt hónapban egy köztes jelentésben már jelezte, hogy az ipar arra a hónapra világszerte rekord tizenkét havi beszerzési oldali inflációval számolhat - a szeptemberről kiadott egész havi végleges jelentésében azt írta, hogy szeptember 30-án az ipari fémek árindexe (IMPI) 56,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A Moody's, amely az általa összeállított mutatóval méri a világgazdaság - ezen belül túlsúlyosan az amerikai gazdaság - aktivitását, a szeptemberrel zárult év egészének átlagos fémárinflációját 51 százalékra tette. Ennél nagyobb átlagot a szeptemberrel zárult tizenkét hónapok történetében utoljára 1974 szeptemberéig mértek: 53 százalékot.

Az IMPI történetében az eddigi abszolút legnagyobb átlagos árindex-növekedés az 1974. májussal zárult tizenkét hónapban volt: 60 százalékos. A szeptemberi tizenkét havi IMPI-indexen belül a réz világpiaci ára 70,9 százalékkal, az alumíniumé 29,5 százalékkal, az ólomé 80,0 százalékkal, az újrafeldolgozott hulladékacélé 50,5 százalékkal, a cinké 30,1 százalékkal, a nikkelé 49,3 százalékkal emelkedett a Moody's szerint.

A cég szerint mindez igen erőteljes világgazdasági növekedésre utal. A Moody's azzal számol, hogy a világgazdaság 2004-ben az 1976-os 5,1 százalék óta nem mért ütemű növekedést produkálhat. Más elemzők kevésbé a világgazdaság általános növekedését - amelyet kisebbre várnak -, inkább egyes igen nagy országok felzárkózását, elsősorban Kínáét és Indiáét okolják a nyersanyagok, köztük a kőolaj és a fémek gyors drágulásáért.

A hitelminősítő saját előrejelzést nem adott, de idézte a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), amely a minap 4,6 százalékról 5,0 százalékra növelte idei globális növekedési előrejelzését. Az egyik legnagyobb londoni gazdaságfigyelő ház, az Economist Intelligence Unit - a The Economist gazdasági folyóiratot is gondozó gazdaságelemző és kiadói csoport társintézménye - múlt héten kiadott szeptemberi havi összesítése is hasonlóan derűlátó volt: az EIU szerint a világgazdaság teljesítményének növekedése 2004-ben a magas olajárak ellenére is eléri a 4,9 százalékot a tavalyi 3,9 százalék és a 2002-es 2,8 százalék után.