Valér
4 °C
8 °C

A Szerencsejáték Rt. egymilliárdot fordít szponzorációra

MTI
2004.10.06. 12:08
A Szerencsejáték Rt. az idén az első félévben több mint 300 millió forintot fordított szponzorációra és mecenatúrára, az év egészében ilyen célra legfeljebb az éves nettó árbevétel 0,9 százalékát, várhatóan 1 milliárd forintot fordít a társaság. Székely Gábor vezérigazgató a cég szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: nem biztos, hogy a fennmaradó mintegy 700 millió forintot eléri a támogatás mértéke, hiszen csak azokat a kérelmeket fogadják el, amelyek összhangban állnak a Szerencsejáték Rt. támogatási elveivel.

A vezérigazgató elmondta: tavaly az ideihez hasonlóan alakult a szponzorációs kifizetések mértéke. Az idén az első félévben a támogatott kérelmek 27 százaléka oktatás, 21 százaléka kultúra, 19 százaléka egészségügy, 18 százaléka sport, 15 százaléka pedig egyéb kategóriába volt sorolható. Az első hat hónapban a társasághoz beérkezett 602 pályázat közül 117 részesült kedvező elbírálásban. A beérkezett kérelmek 35 százaléka a kultúra, 18 százaléka az egészségügy, 14 százaléka a sport, 9 százaléka az oktatás és 24 százaléka az egyéb közcélok kategóriájába sorolható. Székely Gábor elmondta: a beérkezett kérelmeket egy öttagú szponzorációs tanács véleményezése és javaslata után bírálja el. Megjegyezte, hogy szinte egy alkalommal sem módosította a tanács javaslatát.

A társasághoz évente több száz egyéni szociális természetű kérelem érkezik, amelyeket nem bírálnak el, egyebek mellett azért, mert a Szerencsejáték Rt-nek nincs lehetőség ezek egyenkénti reális, igazságos mérlegelésére. A társaság ugyanakkor több milliós nagyságrendű összeget juttat a Magyar Családsegítők Országos Egyesülete részére.