Géza
-12 °C
-4 °C

Csehországban csökkent a hiány és infláció

MTI
2004.10.08. 13:23
Várhatóan alacsonyabb lesz a cseh költségvetés idei hiánya, mint az eredetileg tervezték - közölte egy szakmai konferencián Prágában Eduard Janota, a cseh pénzügyminiszter helyettese. Az idei cseh költségvetés 754 milliárd koronás bevétellel és 869 milliárd koronás kiadással számol. Szeptember végén a költségvetési hiány 40,5 milliárd koronát tett ki. Tavaly, amikor az éves hiány 109 milliárd korona volt, szeptember végén nyolcvanmilliárdnál tartott a deficit.

Ha marad az irányzat, akkor idén az éves hiány mintegy 103 milliárd korona lehetne, 12 milliárddal jobb a vártnál - mondják szakértők. A pénzügyi tárca és a szakértők szerint is azonban az állami kiadások végül is várhatóan valamivel nagyobbak lesznek a tervezettnél.

Csehország 2008-ra ígéri, hogy államháztartási hiányát az EU-beli ajánlásnak megfelelő, illetve az euróövezetben kötelező három százalék alá szorítja a GDP-hez képest.

A vártnál jobban csökkentek a fogyasztói árak idén szeptemberben, átlagosan 0,8 százalékkal augusztushoz képest, a legnagyobb ütemben az önálló Csehország történetében - közölték a cseh statisztikai hivatalban pénteken. A piaci elemzők 0,5 százalékos csökkenésre számítottak. Augusztusban nem változtak a fogyasztói árak az átlag szintjén az előző hónaphoz képest.

Szeptemberben a tizenkét havi infláció három százalékra csökkent az augusztusi 3,4 százalékról, amely a leggyorsabb ütemet jeleztte két éven belül. Az elemzők 3,4 százalékot vártak szeptemberről is. Tavaly augusztusban nulla százalékos volt a tizenkét havi adat; tavaly jórészt defláció volt Csehországban.