A HSBC eladta BorsodChem részvényeit

MTI
2004.10.14. 11:14
A londoni HSBC Bank Plc. befejezte a BorsodChem részvények árfolyamának "karbantartását" és ennek során eladta a globális részvényértékesítésen - a túljegyzési opció részeként - megvásárolt négymillió darab BorsodChem részvényt. A kazincbarcikai vegyipari táraság csütörtöki bejelentése szerint a túljegyzési opcióból származó bevételek nem kerülnek a BorsodChemhez.

Az HSBC még október elsején kapott megbízást arra, hogy - az árfolyam egyensúlyban tartása céljából - BorsodChem részvényeket vásároljon és/vagy adjon el, miután a bécsi Vienna Capital Partners (VCP) csoport az október hatodikán zárult tranzakcióban - az opciók nélkül zárt körben - 62,6 százaléknyi BorsodChem részvényt adott el. A részvények árfolyama részvényenként 1.850 forint (32,89 lengyel zloty) volt, az egy részvényt megtestesítő letéti igazolás (GDR) pedig 9,28 dollárba került.

Összesen 47,7 millió darab törzsrészvényt adott el a bécsi befektetési társaság és további 4 millió darab részvényre túljegyzési opciót biztosított az HSBC Bank Plc.-nek, a tranzakció szervezőjének. A túljegyzési opciós csomag értékesítésével a BorsodChem részvényeinek mintegy 77 százaléka a közkézhányad.

A Londoni Tőzsdén már október 6-án megkezdődött a kereskedés a BorosdChem papírokkal. Az Egyesült Királyság Értékpapírhatósága a 2.320.000 darab BorsodChem GDR-t vett fel a hivatalos értékpapír listára. A Varsói Tőzsdén pedig a múlt pénteken volt a premier.

A túljegyzési opció lehívása előtt a tranzakció összértéke 88,245 milliárd forint (357 millió euró, 443 millió USD, 1,57 milliárd zloty). A tranzakciót megelőzően a 15,39 milliárd forint jegyzett tőkéjű BorsodChem részvényeinek 91,17 százaléka, a szavazati jog 91,54 százaléka a bécsi Vienna Capital (VCP) csoport tulajdonában volt és ez mérséklődött 23 százalékra.