Donát
-4 °C
2 °C

Csehország energiaipari nagyhatalom lesz?

MTI
2004.10.14. 11:28
Közép-európai energiaipari nagyhatalommá szeretné változtatni a Cseh Energetikai Műveket (CEZ) a cseh kormány - jelentette ki Milan Urban, cseh ipari és kereskedelmi miniszter a Lidové Noviny című konzervatív prágai lapban csütörtökön megjelent nyilatkozatában. A miniszter szerint az állam ellenőrizte CEZ a jövőben minden energiaipari privatizációba bekapcsolódik a térségben.

Ha Lengyelországban magánosítanák az energiaipart, a CEZ észt venne a pályázatokon. Mérlegeljük részvételünket a ciprusi és a macedóniai privatizációban is - mondta Urban. Célunk, hogy egy erős energiaipari egységet építsünk ki Közép-Európában - szögezte le a miniszter.

A CEZ már megnyerte a bolgár áramelosztó rendszer privatizálására kiírt pályázatot, de a szlovák rendszerért vívott versenyben az olasz Enellel szemben alulmaradt. Ennek ellenére a CEZ továbbra is igyekszik valamiféle részesedést szerezni a szlovák energiaiparban.

Változatlanul készek vagyunk bekapcsolódni a tárgyalásokba, ha az Enel nem írná alá az összes megállapodást és dokumentumot - jegyezte meg Urban. Azt állította, hogy a szlovák áramipar privatizációja még nem lezárt folyamat, és a dokumentumokat a felek csak decemberben tervezik aláírni.

A miniszter megerősítette: a CEZ a román energiaipar magánosításába is bekapcsolódik, elsősorban az elosztóhálózatot működtető cégek érdeklik. Bulgáriában szeretnénk még részesedést szerezni az energiatermelésben, a hőerőművekben is, míg Romániában az elosztóhálózat érdekel különösen - mondta Urban.

A miniszter megerősítette, hogy a CEZ a két nagy csehországi szénkitermelő részvénytársaságban, a Severoceské dolyban és a Mostecká uhelnában szintén megpróbál többséget szerezni.