Komoly veszteség az Alitaliánál

MTI
2004.10.14. 11:45
Az első félévben 620 millió eurós veszteséget termelt az Alitalia légitársaság, ebből 289 millió euró egyszeri veszteség, amely a munkahelycsökkentés, és a konszern feldarabolásának költségeiből tevődik össze. A veszteség hírét követő árfolyamesésre a társaság részvényeinek jegyzését időlegesen felfüggesztették a milánói tőzsdén. Ugyanakkor a cég közölte, hogy eredményeinek felülvizsgálata nem kizárt.

A jövő év elejére 1,2 milliárd euróig terjedő tőkeemelésre törekszik az Alitalia. Emellett megerősítették azt a célt, hogy a 2005-2008 között tervezett átalakítás során két társaságra osztják fel. Az egyik új cég, az "AZ Fly" a repülési üzemért lesz felelős, a másik, az "AZ Servizi" a földi tevékenységekre összpontosít.

Annyit már tudni lehet, hogy a Fintecna állami holding az AZ Serviziben részesedést szerez, ennek részletei azonban nem ismertek. Korábban ismertté vált, hogy az Európai Bizottság újabb vizsgálatot kezdeményez az Alitalia szanálási tervéről. A bizottság elsősorban arra kíváncsi, hogy a 62 százalékban az állam tulajdonában levő légitársaság - amelynek nemrégiben hagytak jóvá egy négyszázmillió eurós áthidaló kölcsönt - nem szorul-e a továbbiakban is állami támogatásra.

A legrosszabb esetben a brüsszeli bizottság vizsgálata másfél évig is eltarthat, ami megnehezítheti Giancarlo Cimoli vezérigazgató szanálási tervének végrehajtását.