Lassul a kínai gazdasági növekedés, esnek a fémárak

MTI
2004.10.14. 13:35
Kínában egyre több jel utal arra, hogy a kormány által a gazdaság lehűtésére tavaly óta tett lépések meghozták a várt eredményt. Idén szeptemberben a bevitel a vártnál kisebb mértékben, 22 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami a beruházások lassulását jelzi. Az export is lassabban nőtt a vártnál, 33 százalékkal emelkedett. Augusztusban az import növekedése még 35,6 százalékos volt az egy évvel korábbihoz képest, az export 37,5 százalékkal bővült.

Elemzők szerint a vártnál kisebb növekedés hátterében az áll, hogy a beruházások lassulása mellett kisebb mértékben nőtt az ipari termelés is, mindamellett erről hivatalos adatok még nem láttak napvilágot.

A kínai kormány tavaly óta több intézkedést is hozott a gazdasági növekedés ütemének lassítására: egyebek mellett arra utasította a bankokat, hogy kevesebbet hitelezzenek, és lefékezte az állami beruházásokat az iparban, egyebek mellett az acélgyártásban.

A beruházások visszafogását érzik a fémpiacok is: szerdán a londoni fémtőzsdén óriási zuhanások voltak, elsősorban amiatt a terjedő piaci meggyőződés miatt, hogy vége a gyors kínai keresletnövekedésnek. A háromhónapos réz tonnánként 2640/2660 dollár volt csütörtök délelőtt, a szerdai 2815 dollár helyett. Hétfőn még 3177,50 dollárt ért, 15 éves csúcson volt.

Az alumínium tonnánként 1721 dollár volt csütörtök reggel, miután szerdán nyolc százalékkal olcsóbbodott. A nikkel majdnem húsz százalékot vesztett egy nap alatt szerdán, csütörtök délelőtt nem változott az ára, tonnánként 13 200 dollárért voltak vételi ajánlatok, eladó nélkül, a hét eleji 16 ezer dollár helyett.

Elemzők jövőre a kínai gazdasági növekedés ütemének lassulására számítanak. Hivatalos becslések szerint a gazdaság kilenc százalékot el nem érő ütemben bővül idén az egész év átlagában. Tavaly 9,3 százalékos volt a növekedési ütem, gyorsabb a korábban jelzett 9,1 százaléknál. Az idei év második negyedében még 9,6 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbihoz képest.