Pörög a lengyel gazdaság

MTI
2004.10.14. 13:35
A lengyel gazdaság az idei első háromnegyed évben hat százalék körül bővült, az ipari termelés 15 százalékkal haladja meg a tavalyi első kilenc hónap teljesítményét - közölte a lengyel kormányfő, Marek Belka csütörtökön, akadémikusok előtt.

A lengyel GDP 6,5 százalékkal nőtt az első félévben a tavalyi első félévhez képest. A kormány hivatalos várakozása az év egészére 5,7 százalék, jövőre öt százalék. Tavaly 3,8 százalékkal bővült a lengyel gazdaság.

A lengyel gazdasági miniszter ugyanakkor a parlament jövő évi költségvetési vitáján közölte, hogy szeptemberben 18,9 százalékra csökkent a munkanélküliség az augusztusi 19,1 százalékról. Szeptemberben 2,972 millió személy volt munka nélkül, kétszázezerrel kevesebb, mint tavaly év végén.

Jerzy Hausner szerint jövőre a jelenlegi, mintegy hárommilliós munkanélküli szám 400 ezerrel csökken. Tavaly februárban tetőzött Lengyelországban a munkanélküliség 20,7 százalékkal, ami a legmagasabb szint volt 1989 óta.

Lengyelországban az idén 5,8 százalék lehet a hazai össztermék (GDP) növekedési üteme annak ellenére, hogy az első félévhez képest lassult a növekedés - derül ki a lengyel CASE gazdaságkutató intézet korábbi elemzéséből.

Elsősorban az Európai Unióhoz való csatlakozás élénkítette a konjunktúrát, és jelentős áremelkedésekhez vezetett a második negyedben. A GDP hat százalékos növekedését a CASE elemzői szerint a belföldi kereslet élénkülése és a külkereskedelmi hiány csökkenése idézte elő, ugyanakkor öt százalékkal nőttek a beruházások. A gazdaság élénkülése nyomán azonban nem csökkent érezhetően a munkanélküliség, s nem emelkedtek a bérek sem jelentősebben.

A beruházások az idén 6,1 százalékkal emelkednek, és csak 2005-ben és 2006-ben - az uniós támogatásoknak köszönhetően - bővülhetnek gyorsabban, várhatóan 8,6, illetve 8,8 százalékkal. Az államháztartási hiány idén a GDP 4,9 százalékáról jövőre négy százalékára, 2006-ban 3,3 százalékára csökken.

Optimisták a kutatók az infláció várható alakulását illetően. A lengyel nemzeti bankkal ellentétben úgy vélik, hogy az augusztusi csúcs után az idén már nem emelkednek tovább az árak, és az infláció az év végére 3,5 százalékra csökken. Jövőre 3,3, 2006-ban 2,7 százalékra mérséklődik a drágulás.