Ezer fős leépítésre készül a Spar

MTI
2004.10.14. 15:52
A német Spar kereskedelmi konszern nagykereskedelmi részlegénél ezer főt készül elbocsátani a jelenlegi 3600-ból. A leépítés főként a schenefeldi cégközpontot és a logisztikai részeget érinti, a megtakarítási intézkedések hetvenmillió eurós költségcsökkentést tesznek lehetővé. 2005-ben a nagykereskedelmi részleg és a konszern is szeretne nyereséges lenni.

A Spar tevékenysége már több éve veszteséges, az első félévben üzemi vesztesége 31 millió euró volt, egy évvel korábban 64 millió euró.

A Spar Magyarország Kft. árbevétele a tavaly megvásárolt Kaiser,s üzletek forgalmával együtt kilencvenmilliárd forint volt az idei első félévben, míg egy évvel korábban - a Kaiser,s üzletek nélkül - hatvanmilliárd forintos forgalmat bonyolított - mondta a társaság ügyvezető igazgatója korábban az MTI-nek.

Elmondta: az idén kétszázmilliárd forintos árbevételt terveznek, ami 40-45 százalékkal több, mint 2003-ban, jövőre pedig további húsz százalékos növekedést várnak. A tervek szerint 2005-ben 15-20 új üzletet nyit a Spar Magyarországon. Az 1990-ben alakult, 13 milliárd forint alaptőkével rendelkező társaság a magyarországi élelmiszer kiskereskedelmi piacon mintegy hét százalékos részesedéssel bír.