A Gazprom az E.ON segítségével veheti meg a Jukosz leányvállalatát

MTI
2004.10.15. 11:15
Egy orosz lap szerint meglehet, hogy a Gazprom monopólium német partnere, az E.ON besegít a tönk szélére taszított Jukosz olajcég fő leányvállalata, a Juganszk megvásárlásában, amely péntektől ismét termelésének csökkentésére kényszerült áramellátásának korlátozása miatt.

A Juganszk 76,8 százalékát, amely a szavazati jogok 100 százalékát reprezentálja, az orosz hatóságok állítólag alig több mint 4 milliárd dolláros indulóárral akarják árverésre bocsátani november végén - jelentették orosz lapok pénteken az Interfax alapján, hozzátéve: ezt az árat a Juganszknak a Dresdner Kleinwort Wasserstein beruházási bank értékelésében szereplő, hangsúlyozottan ultrakonzervatív 10,4 milliárdos becslése alapján határoznák meg, 60 százalékos diszkonttal.

Az egyik lehetséges vevő a Gazprom, amely az állami Rosneft olajvállalat bekebelezésével külön olajbirodalmat hoz létre, miközben állami ellenőrzése 50 százalék fölé erősödik. A monopólium vezetői azonban cáfoltak bármiféle érdekeltséget Jukosz-vagyonrész esetleges megvásárlásában. Az egyik moszkvai lap, a Gazeta kormányközeli forrása azonban nem zárta ki, hogy a Gazprom érdekeit a német partner E.ON képviselné a Juganszk-pakett megvásárlásában. Az E.ON/Ruhrgasnak 6,4 százaléka van a Gazpromban, amellyel számos közös tervezetről tárgyal, közte részvételről annak a dél-orosz lelőhelynek a kiaknázásában, amelyet a tervezett, Fehéroroszországot elkerülő észak-európai gázvezeték bázisául szánnak.

Mindamellett megfigyelők feltételezték, hogy külföldi cégek tartózkodni fognak a Jukoszt feldaraboló, manipulált kiárusításban való részvételtől. Már csak azért is, mert Jukosz-főrészvényesek érdekeit képviselő Menatep holding perrel fenyegette meg azokat a cégeket, amelyek a méltányos értéknél olcsóbban szereznék meg a cég vagyonrészeit. Elemzők még a Juganszk-pakett négymilliárdért való dobra verésének kiszivárogtatását is afféle kísérleti léggömbnek ítélték.

A Juganszk péntektől ismét kitermelésének napi 30 ezer hordós csökkentésére kényszerült, miután a nyugat-szibériai Tyumenenergo korlátozta olajkútjainak áramellátását a kifizetetlen villanyszámlák miatt.

A Jukosz péntek délelőtt 4,15 dollár volt a moszkvai RTS tőzsdén, 9,78 százalékkal olcsóbb a csütörtöki, 4,60 dolláros zárónál. Pénteken 4,20 dolláron nyitott.