Gerzson
-3 °C
3 °C

Kedvezően alakul a cseh hiány

MTI
2004.10.15. 11:41
Közel 84 milliárd koronás hiánnyal számol a jövő évi cseh költségvetés tervezete, amelyet pénteken hagyott jóvá első olvasatban a cseh parlament alsóháza, a képviselőház. A költségvetés kiadási oldala 908,4 milliárd, a bevételi oldala 824,8 milliárd koronás. A tervezett hiány 83,6 milliárd korona, tízmilliárd koronával kevesebb a korábbi koalíciós elképzeléseknél.

A költségvetés keretszámain most már nem lehet változtatni, de a második olvasatban még módosulhat a belső elosztás. A harmadik olvasatbeli elfogadás után a költségvetést az államfőnek is alá kell írnia. A szenátus a költségvetéssel nem foglalkozik.

A költségvetés tervezett kiadásai a pénzügyminisztérium szerint 2,5 milliárd koronával haladják meg az az EU-konvergenciaprogramban meghatározott szintet. A program teljesítésére Prága az Európai Unióval szemben kötelezte magát. Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter a parlamentben megismételte korábbi véleményét, hogy az eltérés nem nagy, és ezért nem számít brüsszeli dorgálásra. - Ez az eltérés olyan csekély, hogy szerintem az Európai Bizottság nem fogja szóba hozni - jegyezte meg a miniszter.

A cseh kormány korábban elfogadta a költségvetés következő két évi alakulásának az irányelveit is. Ez a konvergenciaprogramon alapszik, és kimondja, hogy a következő két évben mintegy 50 milliárd koronával kellene csökkenteni a költségvetési hiányt. Ezekről az elképzelésekről azonban a képviselőház nem szavazott.

A legutóbbi számítások szerint a cseh költségvetés idei hiánya várhatóan mintegy 10-12 milliárddal lesz kisebb mint az eredetileg tervezett 115 milliárd korona. Ez a 115 milliárdos összeg azonban az állami konszolidációs ügynökség veszteségeit is tartalmazza.

A szeptember végi utolsó előrejelzés szerint a cseh államháztartás hiánya az idén a GDP 4,8 százaléka lesz a júliusban előre jelzett 5,3 százalék és az EU-nak májusban beterjesztett konvergenciaprogramban szerepelt 5,6 százalék helyett. Tavaly a hiány 12,9 százalékos volt. Jövőre 4,7 százalékot terveznek.