Kedvezményes casco az Allianztól

Index, MTI
2004.10.15. 13:05
A magyarországi 3-3,5 milliós gépjárműállomány negyede rendelkezik Casco-biztosítással, ami Nyugat-Európával összehasonlítva alacsony arány - közölte Kálózdi Tamás, az Allianz Hungária Biztosító Rt. vezérigazgató-helyettese pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Hozzátette: a statisztikák szerint egy autót három-négy évente ér kár. Az átlagos kárösszeg tavaly elérte a négyszázezer forintot, de minden ötödik kár egymillió forint feletti.

Az Allianz Hungária októbertől ezért bevezeti a Tempó cascót, a négyévesnél idősebb autók kedvező díjú biztosítását. Az autók négy év alatti értékcsökkenéséhez igazodva a Tempó teljes körű casco díja harminc százalékkal alacsonyabb az új kocsikénál.

A Tempó casco az új uniós szabályozásnak köszönhetően és az alacsonyabb árszint érdekében a sérült jármű helyreállításánál a gyárihoz hasonló minőségű, de annál jóval olcsóbb, nem emblémás alkatrészek árát veszi figyelembe.

A Tempó lényegében egy készpénzes kárrendezés, éppen ezért a gazdasági totálkár fogalma megszűnik, hiszen a tulajdonos - ha úgy dönt - a kapott pénzből megjavíttathatja autóját. Az azonnal kifizetésre kerülő összeg az újkori bruttó alkatrészárak hatvanöt százalékának felel meg, ehhez jön még a kétezerötszáz forintos óránkénti szervízdíj kifizetése.

A társaság vezetése szerint ezek az összegek fedezik az utángyártott alkatrészek költségeit és a márkaszerviznél olcsóbb "egyéb műhelyek" kategóriájába eső autószerelők óradíjait.