Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kóka szerint vállalatként kell működnie a közigazgatásnak

MTI/Reuters
2004.10.15. 13:33
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerint a felduzzasztott közigazgatásnak el kell kezdenie vállalat módjára gondolkodni, mert az ország elveszti a versenyt a külföldi beruházásokért - írta a Reuters hírügynökség pénteken. A miniszter úgy véli, hogy Magyarországnak sok tanulnivalója van Délkelet-Ázsiától és még Szlovákiától is abban, hogyan kell egy országot vonzóvá tenni a külföldi beruházók számára.

Délkelet-Ázsiában már felismerték, hogy a befektetések vonzása nem természeti adottság, hanem azért dolgozni kell. Magyarország helyzete hihetetlenül jó: tagja az EU-nak, a NATO-nak és nagyszerű hely tevékenységek kihelyezése számára. De önmagában ez nem elég - idézte a minisztert a Reuters.

Kóka János egyszerűsíteni akarja a közszolgálatot, beleértve az adókat és a beruházási ösztönzőket is, mert a felduzzadt bürokrácia sok forrást pazarol el. A kormánynak jobban kell támogatnia a kis- és a közepes vállalkozásokat is, segítenie a nagy exportőröket, és szavatolnia, hogy az ország az utolsó fillérig megkapjon minden elérhető EU-támogatást - írta a Reuters.

Ha azt olvasom, hogy egy kínai vállalat beruházásra gondol Európában, akkor az a dolgom, hogy azonnal Sanghajba repüljek vagy odaküldjek valakit, mielőtt az ellenlábas kollégám odaér, mondjuk például Romániából. Ide kell hoznunk, etetnünk és itatnunk kell őket, és megszerezni a beruházást. A közszolgálat nem képes üzleti módra gondolkodni. Ezt meg kell változtatni - idézte Kóka Jánost a Reuters. A miniszter úgy vélte, hogy az erős forint is lefarag a versenyképességből, és nagy terhet rak a költségvetésre, lassítja a gazdasági növekedést.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft