Több áfát vár jövőre a PM

MTI
2004.10.18. 13:26
A Pénzügyminisztérium tervei szerint az általános forgalmi adó (áfa) bevétel jövőre 2.048 milliárd forint lesz, a 2004. évre várható pénzforgalmi szemléletű 1.695 milliárd forint után, ám az idén a május 1-jei átállás miatt mintegy másfél hónap bevétel kiesik - mondta Fejes Eszter, a PM forgalmiadó főosztály helyettes vezetője sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten. Hozzátette: az idén az év egészében 10-11 havi nettó áfa-bevétel folyik be a költségvetésbe, ami mintegy 200 milliárd forint kiesést jelent.

Fejes Eszter emlékeztetett arra, hogy 2004. május 1-je után az importáfa beszedése a vámhatóságtól átkerült az adóhatósághoz, és a korábbi kivetéses rendszer helyett önbevallásos lett.

A főosztályvezető-helyettes közölte: az áfatörvény vonatkozásában jövőre nem várható lényegi módosítás. A jogharmonizációs célú változtatások közül kiemelte, hogy a földgáz- és villamosenergia-értékesítés esetében a teljesítési hely a vásárló, illetve a fogyasztó telephelye lesz.

Fejes Eszter a regisztrációs adó jövő évi változásairól elmondta: az 50 köbcentiméter hengerűrtartalom feletti motorkerékpárok is adókötelessé válnak, ugyanakkor mentesülnek az adó megfizetése alól a mentőautók. Megszűnik az adóelőleg, ugyanakkor a regisztrációs adó áfa alapot képez 2005. január 1-jétől.

A magánimportban behozott gépjárművek után, mivel belföldön áfa-fizetési kötelezettség nem keletkezik, a regisztrációs adótételek 25 százalékkal magasabbak lesznek, mint a kereskedők adótételei. Az adótételeknél általánosságban 5 százalékos valorizáció érvényesül, ám a két felső kategóriában 10, illetve 14 százalékkal emelkedik az adótétel.

A főosztályvezető-helyettes elmondta: az idén várhatóan 61 milliárd forint teljesül regisztrációs adóból, jövőre 62,6 milliárd forinttal számol a PM. A szaktárca azt valószínűsíti, hogy a regisztrációs adóbevétel jelentős része az új gépjárművek behozatalából származik, és csak töredéke a használt autókból, illetve a motorkerékpárokból.

Vicze Klára, a forgalmiadó-főosztály munkatársa elmondta: októberben lesz az első olyan hónap, amikor a nettó áfa-bevétel tekintetében már nem érződik a május 1-jei átállás hatása. Mivel az az idén jelentős pénzforgalmi szemléletű áfa-kieséssel számol a tárca, ezért az év utolsó negyedében az adóalanyok fokozott áfa-ellenőrzésre számíthatnak az adóhatóság részéről.

Vicze Klára a fogyasztói árkiegészítés jövő évi változásairól elmondta: az idén január 1-jétől a helyi tömegközlekedésben a százalékos mértékű támogatást fix összegű váltotta fel, melynek valorizációja jövőre megtörténik. A PM elképzelése szerint a távolsági közlekedésben a fogyasztói árkiegészítés valorizációja a jövő évre várható infláció mértékéig vehető igénybe, amely a tervek szerint 4,5 százalék lesz jövőre. Ennél magasabb áremelések esetén a különbözetet az árhatóság ellentételezheti. Utalt arra, hogy az ingyenesen igénybe vehető utazások köre szűkül, így például az általános hadkötelezettség megszűnésével a sorkatonák kikerülnek e körből. Elmondta azt is, hogy jövőre 117 milliárd forintot fordít e célra a PM, az idei várható kiadás 105-106 milliárd forint körül várható.