Alacsony a lett hiány

MTI
2004.10.20. 14:22
Lettország a vártnál alacsonyabb, a GDP mindössze 1,6 százalékát kitevő államháztartási hiánnyal zárja az idei évet - közölte a lett kormányfőhelyettes. Lettország jövő január elsején tervez belépni az euróövezeti előszobának tekintett ERM-II rendszerbe, majd 2008-ban az euróövezetbe.

Ainars Slesers a Reutersnek adott nyilatkozatában elmondta: a kormány idei deficit célkitűzése a GDP két százaléka volt, ennél azonban jobb, 1,6 százalékos lesz a hiánymutató.

Az inflációról szólva közölte: ez már csökkenő irányú, jövőre három-négy százaléknál nem várnak többet. Az idei évre hét százalékos éves átlagos inflációt valószínűsítenek Lettországban, szeptemberben 7,7 százalék volt a fogyasztói áremelkedés éves mértéke.

A kormányfőhelyettes szerint ugyanakkor az idén májusban csatlakozott tíz új uniós tag közül országa éri el az idén a legmagasabb növekedési ütemet, nyolc százalék körül, és jövőre is megközelítőleg ilyen ütemet várnak. A most kiadott uniós konvergencia jelentés szerint Lettország az euróövezeti konvergencia-kritériumok közül eddig kettőt teljesített.