Auguszta
-4 °C
2 °C

Az EBRD lízinghitelt nyújt Oroszországnak

MTI
2004.10.20. 16:19
Minden eddiginél nagyobb hitellel támogatja az orosz lízingszektort a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amelynek szindikált csomagját a társbankok erőteljes túljegyzése miatt 50 százalékkal meg kellett emelni.

A kelet-európai átalakuló gazdaságok támogatására életre hívott bank szerdai londoni közleménye szerint a teljes szindikált hitelcsomag 150 millió euró; a konzorciumban 24 kereskedelmi bank vesz részt, a Raiffeisen-Leasing vezetésével. Az összegből százmilliót adnak a társfinanszírozó bankok, a fennmaradó ötvenmilliót az EBRD nyújtja.

A szerdai közlemény szerint azután emelték meg az eredeti összeget a felével, hogy a kereskedelmi bankok részéről igen erőteljes érdeklődés nyilvánult meg az ügylet iránt.

Az EBRD szerint a lízing - jóllehet elterjedtsége még meglehetősen gyér - az orosz pénzügyi szektor egyik leggyorsabban terjeszkedő ágazata. Egy olyan gazdaságban, ahol az éven túli lejáratú bankkölcsönök továbbra is meglehetősen ritkák, sokszor a lízing kínálja az egyetlen gyakorlati lehetőséget a beruházások finanszírozására az orosz középvállalatok számára - áll a londoni bank indoklásában.

Az EBRD célja a közlemény szerint az, hogy ösztökélje a versenyt az orosz lízingszektorban, és kiterjessze e finanszírozási módot Moszkva és Szentpétervár határain túlra.

A londoni bank az év elején magyarországi magánvállalkozások lízingügyleteinek támogatására húszmillió eurós hitelt adott. A hitelkeretből az akkori bejelentés szerint a magyar mikro- és kisvállalkozások egyenként 125 ezer euróig terjedő lízingfinanszírozáshoz juthatnak.