Tiltakozik a Nemzeti Bank a jegybank-törvény módosítása ellen

MTI
2004.10.20. 16:25
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tiltakozik amiatt, hogy az Országgyűlés szerdán a magyar és az európai uniós egyeztetési eljárást megelőzve, véleményének figyelembevétele nélkül megkezdte a jegybanktörvényről szóló, kormánypárti képviselők által benyújtott javaslat tárgyalását, s a bizottsági vitát lezárta - közölte az MNB szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a javaslat benyújtására olyan helyzetben került sor, amikor a kormány képviselői és kormányzati politikusok többször kritizálták a monetáris politikát. A kezdeményezés célja a monetáris politika közvetlen kormányzati befolyásolása, ami ellentétes az európai normákkal és súlyosan sérti a jegybank függetlenségét.

A Monetáris Tanács két tagjának kizárása mandátumuk lejárta előtt jogellenes, mind a hazai, mind az európai gyakorlatban példátlan, az MNB számára elfogadhatatlan - tartalmazza a közlemény. Az MNB felszólítja a kormányt, hogy az egyeztetési eljárásokat folytassa le, a törvénymódosítást ne támogassa, a javaslatot vonassa vissza.

A közlemény szerint az MNB az intézményi függetlenségét súlyosan sértő, és Magyarország, mint új európai uniós tagállam lejáratását eredményező törvénymódosítás megakadályozása érdekében nemzetközi intézményekhez fordul, és folyamatosan tájékoztatja a hazai, valamint a nemzetközi közvéleményt.