Szövetséget köt a Daiwa Sec és a Sumitomo Trust

MTI
2004.10.21. 15:13
Japán második legnagyobb brókercége, a Daiwa Securities Group nyilvánosságra hozta azt a tervét, hogy szoros kapcsolatot létesít a hatodik legnagyobb banknak számító Sumitomo Trust & Banking Co.-nel, amely biztosíthatja számára a bank jómódú ügyfeleinek elérését.

Az ország történetének első átfogó bank és brókercég által létrehozott szövetségének részeként a cégek erőik egyesítését tervezik az értékpapír- és ingatlankereskedelemben, valamint a bankügynöki üzletágban is.

A lépés annak a reformnak az előnyeit használja ki, amely ledönti a japán bank- és brókerágazat közötti gátakat; a Daiwa számára ügyfélkörének megnövekedését, a Sumitomónak termékpalettájának szélesedését jelentheti.

A két pénzintézet összekapcsolódása azért okozott némi meglepetést, mert a Daiwa már stratégiai szövetségben áll Japán harmadik legnagyobb bankjával, a Sumitomo Mitsui Financial Group-pal (SMFG), amelyet hagyományos üzleti kapcsolatok fűznek a Sumitomo Trust-hoz.

Egyes elemzők szerint ez a lépés lehet az első egy, az SMFG által vezetett pénzügyi konglomerátum létrehozatala felé. Az SMFG jelenleg heves felvásárlási csatában áll a Mitsubishi Tokyo Financial Group-pal (MTFG), hogy az UFJ Holdings megszerzésével létrehozza a világ - eszközeit tekintve - legnagyobb bankcsoportját, de erőfeszítései egyelőre sikertelennek bizonyultak, mert az MTFG 700 milliárd jen tőkeemeléssel betonozta be kapcsolatait a negyedik legnagyobb japán bankkal.

A Sumitomo Trust a mai tőzsdei kereskedést 0,16 százalékos minuszban 619 jenen fejezte be, a Daiwa 0,89 százalékkal 666 jenre gyengült; eközben a blue chip index, a Nikkei 225 értéke 0,85 százalékkal csökkent.