Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kamatot csökkent az MKB

MTI
2004.10.21. 15:13
Az ötven bázispontos jegybanki kamatvágást nem követte a banki kamatcsökkentési hullám, egyelőre csak az MKB adott tájékoztatást új kondíciós lista bevezetéséről.

Eszerint a kamatcsökkentés egyes lakossági betétekre vonatkozik, a vállalati betétek és a hitelkamatok nem változtak. A kamatcsökkentés mértékét 20-35 bázispontban határozták meg a hitelintézetben, ami alatta marad az ötven bázispontos jegybanki kamatcsökkentésnek.

Október 22-től az MKB-nál a sávos kamatozású lakossági Megtakarítási számlán harminc bázisponttal alacsonyabb kamatot írnak jóvá, a százezer forint alatti számlaegyenleg évi 1,95 százalék, a tízmillió forint feletti évi 8,70 százalékos kamatot hoz.

A három hónapos Európa Betét kamata 35 bázisponttal 9,40 százalékra, a hat hónaposé 10 bázisponttal 8,90 százalékra, a 12 hónapos 35 bázisponttal 8,75 százalékra csökkent. Az 1-3 hónapra lekötött lakossági betétek kamata az összeg nagyságától függően 20-35 bázisponttal lett alacsonyabb.

A hitelintézetek többsége most vizsgálja felül kamatkondícióit, és amennyiben kamatcsökkentést hajt végre, azt valószínűleg a jövő hétfőtől, október 25-től, vagy november elsejétől vezeti be.

Néhány bank honlapján - például az Erste Bank Hungary Rt. és a Budapest Bank Rt. - azonban már olvashatók a november elsejétől érvényes kondíciók, és ezek nem mutatnak változást az augusztus 16-i 50 bázispontos jegybanki kamatcsökkentés után kialakított kamatszintekhez képest.

Szerepet játszhat a bankokra kivetett külön adó is a döntések elhúzódásában. Nem kizárt, hogy a hitelintézetek nagy része megvárja a Monetáris Tanács november végi, illetve december végi kamatdöntő ülését, és akkor határoz kamatkérdésekben.