Gyurcsány ragaszkodik az euró 2010-es bevezetéséhez

MTI
2004.10.21. 19:30
Magyarország ragaszkodik konvergenciaprogramjához, amely 2010-re teszi lehetővé az euró bevezetését, nincs szándéka letérni erről az útról - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, miután találkozott Josep Borrell Fontelles európai parlamenti elnökkel.

Elmondta: Magyarország büszke arra a teljesítményre, amelyet az elmúlt tíz évben elért, és erre a teljesítményre kíván építeni a következő időszakban. Az Európai Unió tagjaként mindazonáltal az ország külpolitikájának több pontját a jövőben határozottabban, más hangsúlyokkal fogja meghatározni.

A miniszterelnök tájékoztatta Borrellt arról, hogy ennek érdekében változtatták meg a magyar kormány belső szerkezetét. "Az Európa-politikából, amelyet korábban integrációs politikának hívtunk, belpolitikát csináltunk. Ezzel elébe mentünk annak a folyamatnak, amely Európa legtöbb országában csak 2006 után fog bekövetkezni" - szögezte le. Borrell gratulált Magyarországnak az uniós tagsághoz, a miniszterelnöknek a kinevezéséhez, és méltatta egyebek között Magyarország teljesítményét a munkanélküliség elleni harc terén.