Megszűnik az Opel-cég?

MTI
2004.10.24. 13:31
A világ legnagyobb autógyártója, az amerikai General Motors (GM) takarékossági célzattal radikálisan át akarja alakítani a konszern szerkezetét, és nem kizárt, hogy az átalakítás végén önálló vállalatként megszűnne maga az Adam Opel AG is, ám az Opel márkanevet megtartanák, mondta a Welt am Sonntagnak Klaus Franz, az Opel összüzemi tanácsának elnöke.

A General Motorsnak jelenleg nyolc európai országban tizenegy gyártó és összeszerelő egysége van. Németországban négy üzem tartozik a GM leányvállalatához, az Opelhez, ahol 1899 óta gyártanak autókat. Szó van arról is, hogy a General Motors Europe központját Zürichből Brüsszelbe helyeznék át, az átszervezés eredményeként egy új Europa AG jönne létre. A General Motors a közelmúltban jelentette be, hogy 2006 végéig 63 ezer európai munkahelyből 12 ezret meg akar szüntetni, zömmel Németországban, ahol tízezer munkahelyet fenyeget veszély. Az Opel bochumi üzemében emiatt egy hétig nem dolgoztak, befolyásolva a GM más üzemeinek a termelését is.

A General Motors évente 500 millió eurót akar megtakarítani. Folynak a tárgyalások a Opel vállalatvezetése és az üzemi tanács között. Ez utóbbi el akarja kerülni az üzembezárást és a kényszerelbocsátásokat. Az Opel négy németországi gyára közül leginkább a rüsselsheimit sújtaná az intézkedés, ahol több mint négyezer munkahelyet készülnek felszámolni, a sorban a második számú veszélyeztetett: Bochum.