Novembertől emelkednek a nyugdíjak

MTI
2004.10.26. 14:56
November elsejétől emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű, rendszeres szociális ellátások, növekszik az özvegyi nyugdíj mértéke, valamint kifizetik a 13. havi nyugdíj második részletét is - közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Pénztár főigazgatója, keddi sajtótájékoztatóján.

Baráth Gábor hangsúlyozta: soha nem volt még ilyen összetett a nyugdíjasokat érintő intézkedéscsomag. Kifejtette, hogy a 2004. január 1. előtt megállapított saját jogú nyugdíjak egy százalékkal emelkednek novembertől, tíz hónapra visszamenőleg. Az intézkedés mintegy 2 millió 600 ezer nyugdíjast érint, és számukra ez átlagosan 600 forintos nyugdíjnövekedést jelent. A nyugdíjszerű, rendszeres szociális ellátások szintén egy százalékkal emelkednek. Az életkortól függő járadékemelés 100 és 200 forint közötti plusz összeghez juttatja az érintett 500 ezer nyugdíjast. Ez az emelés a központi költségvetést terheli 0,9 milliárd forinttal.

A főigazgató közölte azt is, hogy az özvegyi nyugdíjak mértékét a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra növelik a következő hónaptól, ami a mintegy 550 ezer érintettet átlagosan 2.800 forinttal több pénzhez juttatja havonta. Az egészségbiztosítási alap kiadásaiból 3 milliárd forintot jelent ez az intézkedés.

Baráth Gábor beszélt arról, hogy a 13. havi nyugdíj második részletének kifizetése is novemberben esedékes. Emlékeztetett arra, hogy májusban már megtörtént az első részlet kifizetése a mintegy 2 millió 600 ezer nyugdíjasnak, és ez akkor 37 milliárd forintot jelentett a tb- és az egészségbiztosítási kassza terhére. A kiegészítő nyugdíjemelés miatt novemberben a 13. havi nyugdíj kifizetése 38 milliárd forint kiadást eredményez - mondta, hozzátéve, hogy a két részlet különbözete átlagosan 14 ezer forint.

A főigazgató kiemelte: a nyugdíjasok ezeket a juttatásokat a korábbitól eltérő módon egy utalványon kapják majd meg, amelyen tételesen felsorolják, hogy ki, milyen jogcímen, mennyi pénzt kapott. Tervezett újításként említette, hogy 2005 januárjában a nyugdíjasok részletes tájékoztatást fognak kapni 2004-es nyugdíjas státusukról, amit majd össze tudnak hasonlítani az előző év adataival.