Már nem vonzó Belgium az amerikai befektetőknek

euractiv.hu
2004.11.02. 09:07
Mind kevésbé érdekli az amerikai cégeket Belgium, egyre kevesebb pénzt fektetnek be az országban, mert inkább a kelet-európai és ázsiai piacok felé fordulnak - írja a belga sajtó.

Tavaly a Belgiumban jelenlévő amerikai vállalkozások a belga GDP 8,54 százalékát produkálták, s az adatok szerint Belgium az amerikaiak vállalkozások hatodik legkedvencebb célországa volt.

Két évvel ezelőtt, 2002-ben 1200 amerikai vállalkozás működött Belgiumban, többszázezer alkalmazottnak adva munkát. Az amerikai befektetések ekkor érték el csúcspontjukat, azóta folyamatosan csökkenés tapasztalható és ma már 1994 óta nem látott alacsony szintet regisztrálnak a szakemberek. 2004 első három hónapjában az EU-térségben befektetett amerikai tőkének csupán egy százaléka jutott Belgiumnak.

Nemcsak Belgium, hanem Európa többi része is megérzi az amerikaiak érdeklődését az olcsó ázsiai és kelet-európai munkaerő-piacok iránt. A szomszédos Hollandiában és Luxemburgban azonban a kedvező adópolitika miatt kisebb mértékben csökkent az amerikai befektetések volumene.