Megállapodtak az EU intézményei a hitelminősítő cégek felügyeletéről

2009.04.15. 21:54 Módosítva: 2009.04.15. 21:55
Megszületett az Európai Unió intézményei között annak a megállapodásnak a lényege, amelynek alapján a hitelminősítő intézeteket a jövőben bejegyzik és felügyelik Európában - jelentette be a téma európai parlamenti felelőse szerdán Brüsszelben.

Jean-Paul Gauzes hozzáette, hogy a szöveget a tervek szerint a jövő heti strasbourgi plenáris ülésen az Európai Parlament jóvá is hagyja. Párhuzamosan rá kell bólintania az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is, és a cseh EU-elnökség egy illetékese ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a tervezet elfogadásához néhány részletet még tisztázni kell.
A minősítő intézeteket részlegesen felelőssé teszik a tavaly kezdődött nemzetközi pénzügyi válságért, miután egyes szakértők szerint tévesen minősítettek bizonyos hiteleket. A megállapodástervezet szerint az uniós tagországok tőzsdefelügyeleteiből szerveződött bizottság lesz az egyetlen testület, amelyen keresztül a hitelminősítőket bejegyezhetik. Minden minősítőhöz kötelezően létrehoznak egy felügyelőtestületet is. Az EU végrehajtó testülete, az Európai Bizottság jövőre jogszabályjavaslatot készít egy uniós felügyeleti szerv létrehozásáról.