A Germanwings háromszázezer utasra számít

MTI
2004.11.11. 16:10
A Germanwings német diszkont légitársaság az idén mintegy 300 ezer utasra számít budapesti útvonalain - közölte Andreas Engel, a légitársaság nemzetközi PR igazgatója a csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón az MTI-vel.

A nyári menetrendben a Lufthansa kisebbségi tulajdonában lévő Germanwings 80 ezer utast szállított a Köln/Bonn-Budapest, és 60 ezer főt a Stuttgart-Budapest útvonalon. Férőhely-kihasználtsága ebben az időszakban elérte a 82 százalékot, illetve a meghaladta a 80 százalékot. A Köln/Bonn-Budapest útvonalon július-szeptember hónapokban a kihasználtság több mint 85 százalékot tett ki, de még októberben is 83,1 százalék volt.

A járatokon a magyar utasok aránya viszonylag alacsony, 21-22 százalék. Az üzleti utazók aránya jelentős, de erről az igazgató csak annyit mondott, hogy az összes útvonalat figyelembe véve az üzleti utazók az összes utasszám 42 százalékát adták, míg egy évvel korábban ez az arány még 38 százalék volt.

A német légitársaság számára fontos a magyar piac - mondta Andras Engel a sajtótájékoztatón. A jövő évi nyári menetrendben a Köln/Bonn-Budapest útvonalon a napi egy járatpárt várhatóan kettőre növelik, míg a Stuttgart-Budapest desztinációban a heti öt járatpárt napira bővítik.

Az év első tíz hónapjában a Germanwings az összes útvonalán mintegy 2,8 millió utast szállított, 44 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A férőhelykihasználtság ebben az időszakban 2,2 százalékponttal 82,3 százalékra nőtt, a pontossági mutató pedig 0,14 százalékponttal javult, és 99 százalék volt. Jövőre és 2005-ben 4,5-6 millió utasra számít a légitársaság, ezért a jelenlegi 16 Airbusból álló flottáját 20-ra növeli.