Éves eredményének javulását várja a MAN

MTI
2004.11.11. 16:24
Harmadik negyedévi eredményének javulása tükrében a német MAN haszongépjármű gyártó és gépipari konszern megemelte éves eredmény előrejelzését is. A haszongépjármű ágazat felfutó konjunktúrája a 2005-ös várható eredmény tekintetében is bizakodóvá teszi a konszern vezetését. Az eredmény és a fogalom további javulásának azonban egyben előfeltétele is a konjunkturális helyzet stabil alakulása.

A harmadik negyedévben 49 millió euróval járult hozzá a haszongépjármű gyártás a konszern 105 millió eurós adó előtti eredményéhez, azaz ismét a húzótevékenység szerepét töltötte be. A Reuters által megkérdezett elemzők előrejelzéseinek átlaga 98 millió euró volt a konszern egészére nézve. A harmadik negyedévi konszern szintű adózott eredmény 72 millió euró lett a tavalyi 30 millió után.

A haszongépjármű-gyártó részleg vezére továbbra is erőteljes keresletre számít az év hátra lévő részében főként a kelet-európai piacokon. A javuló részleg eredmények tükrében az elkövetkező hat hónapban döntés születik a gyártási kapacitás esetleges bővítéséről is. Egy új üzem építésére leginkább Kelet-Európában lát lehetőséget a cég vezetése, illetve pontosabban Németországban nem lát lehetőséget rá.

Az idén 450 millió euró adó előtti eredményre számít a MAN a tavalyi 261 millió után. Korábbi előrejelzésében még csak a 400 millió eurós határ átlépését várta. A haszongépjármű-gyártó tevékenységi kör az idén a tavalyi 121 millió eurós adó előtti eredménynek legalább a duplájára számít.