Újraindulhatnak a tárgyalások Szlovákiával a Tokaji névről

2011.01.10. 19:45

Februárban újrakezdődhetnek a tárgyalások Magyarország és Szlovákia között a Tokaji név használatáról. A megbeszéléssorozat tavaly tavasszal szakadt félbe, még a Bajnai- és a Fico-kormány között. A tárgyalások újrakezdését a szlovák fél kezdeményezte, erről a hétvégén Simon Zsolt szlovák agrárminiszter említést tett a Heves megyei Egerszalókon, egy szlovák-magyar szakmai rendezvényen.

Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke hétfőn azt mondta: a két ország között 2004-ben született egy megállapodás arról, milyen feltételekkel használhatja Szlovákia a Tokaji nevet, de a feltételek közül szinte semmit sem teljesítettek. Marcinkó szerint új tárgyalásokra azért van szükség, mert a Fico-kormány idején - amely nem ismerte el a 2004-es megállapodást - teljesen más irányba indultak el a történelmi Tokaji Borvidék határon túli termelői, valamint a borkészítéshez köthető rendelkezések megalkotása is más elvek szerint folyt. Ezekről alig vannak információi a magyarországi szakmai szervezeteknek, vagyis gyakorlatilag teljesen elölről kell kezdeni az egyeztetéseket, mondta.

Marcinkó szerint a magyarországi termelők már 2004-ben is komoly engedményeket tettek annak érdekében, hogy a megállapodás megszülessen. Belementek például abba, hogy 565 hektár legyen a határon túli borvidék. Szlovákia azonban - annak ellenére, hogy akkor elfogadta - később azt mondta: legalább 900 hektárra tartanak igényt. Marcinkó Ferenc szerint a korábbi megállapodásban foglaltakhoz képest újabb engedményeket nem tud tenni Magyarország.