Emelte a hiányt a PM

MTI
2004.11.16. 16:17
A Pénzügyminisztérium (PM) novemberre - a helyi önkormányzatok nélkül - 104,6 milliárd forintos államháztartási hiányt vár, decemberre viszont 97,3 milliárd forintos többletet, így a 12 havi deficit december végéig 7,3 milliárddal 1.336,0 milliárd forintra nő - mondta kedden Várfalvi István helyettes-államtitkár.

A PM szeptember 15-én közzétett módosított, egész évre szóló államháztartási deficit előirányzata 1.335,1 milliárd forint. A tárca most közreadott novemberi-decemberi államháztartási prognózisa nem sokkal tér el az egy hónappal ezelőttitől, amikor novemberre 100 milliárdos hiányt, decemberre pedig 100 milliárdos többletet várt - fogalmazott Várfalvi István. Hozzátette: a novemberi deficit hátterében a 13. havi nyugdíj esedékes részének kifizetése áll, míg a decemberi többlet a befolyó társasági adóból illetve a személyi jövedelemadó-, valamint járulék befizetésekből adódik.

Ez év novemberében a központi költségvetés pozíciója 100 milliárd forinttal, a tb pozíciója pedig 50 milliárddal jobb az elmúlt év novemberi számainál - magyarázta a helyettes-államtitkár a helyzetet, hiszen 2003 novemberében 252,4 milliárd volt az áht deficitje, szemben a 2004 novemberre most közzétett 104,6 milliárdos hiány prognózissal. November-decemberben összesen 381 milliárd forintnyi áfa bevétellel számol a PM, ez az összeg 103 milliárddal több a tavaly november-decemberben rögzített összegnél.

A szigorúbb áfa ellenőrzés hátterében az Európai Uniós csatlakozással kapcsolatos anomáliák felszámolása áll és nem a költségvetési bevételek növelésének koncepciója - ismételte meg a tárca többször hangoztatott álláspontját Sághy Zoltán. A helyettes-államtitkár nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy mekkora áfa visszatérítési összeg csúszhat át 2004-ről 2005-re. Az októberi, immár végleges államháztartási adatok igazolják a november elején kiadott előzetes számokat: a hiány 44,4 milliárd forint volt. Az állami pénzalapok kedvezőbb pozíciójából adódott az előzetesen becsült 50,7 milliárdnál némileg kisebb deficit.

A központi költségvetés októberben 1,2 milliárd forintos többlettel zárt, az elkülönített állami pénzalapok többlete 9,1 milliárd volt, ugyanakkor a társadalombiztosításnál 54,7 milliárd forintos hiány keletkezett.