Roham az életbiztosításokért Németországban

euractiv.hu
2004.11.18. 10:32
Január elsejével megszűnik Németországban az életbiztosítás adókedvezménye. A biztosítótársaságoknál folyik az utolsó nagy roham, ám a fogyasztóvédők óvatosságra intik az ügyfeleket.

Németországban ez idáig az életbiztosítás volt az öngondoskodás legkedveltebb formája: 91,5 millió szerződést tartanak nyilván, ez ebben az évben mintegy 70 milliárd euró befizetést jelent 110 biztosítótársaságnak. Az ügyfelek is elégedettek lehettek: nem volt ritka az évi 6-7 százalékos hozam - adómentesen.

Ennek most vége. A jövőben a hozamok után - mint minden más befektetés esetén - adót kell fizetni. A könnyítés annyi, hogy ha egy szerződés futamideje 12 évnél hosszabb, és kifizetésre a biztosított 60. életéve betöltése után kerül sor, akkor az adónak csak ötven százalékát kell megfizetni.

A biztosítók óriási kampányba kezdtek "Életbiztosítás végkiárusításban" mottóval. Azt remélik, hogy a reklámhadjárat lendületet ad az idén egyébként gyengélkedő szakmának. A biztosítók szövetsége megállapodott a pénzügyminisztériummal, hogy az év utolsó napjáig megkötött szerződések még adómentesek lesznek, ha az első befizetést legkésőbb március 31-ig teljesíti az ügyfél. A roham már megindult: egyes társaságok szombaton is fogadják a kuncsaftokat.

A fogyasztóvédők óvnak a kapkodástól, mondván, hogy nem tanácsos pánikhangulatban elkötelezniük magukat az embereknek: "Az adóelőny soha nem szabad, hogy önmagában szerződéskötésre sarkalljon, az legfeljebb a pont lehet az i-betűn."