Gyorsan emelkednek az importárak Németországban

MTI
2004.11.25. 11:52
Októberben a vártnál gyorsabban, 4,1 százalékkal drágultak a németországi importárak az egy évvel korábbi szinthez képest, ami 3 és fél év óta a leggyorsabb havi emelkedési ütem - jelentette be a szövetségi statisztikai hivatal. Októberben az importárak 1,1 százalékkal álltak a szeptemberi szint felett.

A Reuters által megkérdezett szakértők októberre 0,7 százalékos havi, illetve 3,7 százalékos éves importár emelkedésre számítottak. A drágulást elsősorban a magas olajárak váltották ki, ami "bizonyos mértékű" inflációs nyomást gyakorol a fogyasztói árakra, de a hatás nem lesz jelentős - értékelik a szakértők. A fogyasztói árak várhatóan a következő hónapokban - éves szinten - a két százalék körül mozognak majd.

A szakértők novemberre az importárak ütemének lassúbb ütemű növekedésére számítanak, tekintettel az olajárak csökkenésére, illetve az euró dollárhoz képest történt drágulására. Az importárak az olajárakat figyelmen kívül hagyva 0,2 százalékkal drágultak az előző hónapokhoz képest, és 0,8 százalékkal álltak az előző év azonos szintje felett.