Kötelező ajánlatot tett az OTP a Jubankára

MTI
2004.11.26. 14:52
Az OTP Bank Rt. november 26-án kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a szerb Jubanka a.d. Beograd többségi, 88 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására - jelentette be a hitelintézet pénteken, a BÉT honlapján. A bank tájékoztatása szerint erre a Jubanka teljes körű átvilágítását követően került sor, amihez pénzügyi- és jogi tanácsadó, valamint auditor segítségét vették igénybe.

A szerb hitelintézet több mint 250 ezer ügyfelét 88 tagból álló bankfiókhálózatán keresztül szolgálja ki. A Jubanka mérlegfőösszege 2003 végén 217 millió euró, betétállománya 120,7 millió euró, hitelállománya közel 147 millió euró, míg saját tőkéje 2004. májusában 116 millió eurót ért el - közölte az OTP Bank. Radovan Jelasity, a szerb jegybank elnöke június elején 112-115 millió euróra becsülte a Jubanka állami tulajdonrészének értékét és reményét fejezte ki, hogy ez lesz a legkisebb ár, amin túladnak rajta.

Az ötödik legnagyobb szerb hitelintézet iránt eredetileg nyolc bank érdeklődött, végül három adott be szándéknyilatkozatot, az OTP Bank mellett a francia Société Générale (SG) és a görög Alpha Bank. Korábbi szerb piaci hírek arról szóltak, hogy az SG várhatóan nem ad be kötelező érvényű ajánlatot és egyesek az Alpha Bank mostani, második fordulóban való részvételét is megkérdőjelezték.

Az OTP Bank már jelen van Bulgáriában, Szlovákiában és Romániában, s a héten kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a hetedik legnagyobb horvát bank, a Nova Banka 95,59 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására is. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a közelmúltban a sajtónak elmondta, hogy a magyar hitelintézet a régióban meglévő részesedéseit további akvizíciókkal kívánja növelni és új piacokra - például Ukrajna - való belépését is tervezi.